Hoe werkt Website as a Service?

Het is nieuw en dus onbekend. Maar waarschijnlijk niet lang onbemind. Website as a Service, het concept waarbij je als website-eigenaar geen omkijken meer hebt naar je website.

Website as a service Developer
Professioneel

Een professionele developer neemt die taak van je over. Geen gedoe meer met een Content Management System (CMS). Gewoon even contact leggen met de developer, de gewenste wijzingen of updates doorgeven en het wordt geregeld. Bovendien is de developer ook degene die zorg draagt voor regelmatige screening en tests op je website. Zo blijft je site altijd veilig en up-to-date. Hoe dat precies allemaal werkt? Lees verder over Website as a Service.

CMS

Wie wel eens met een CMS heeft gewerkt weet al dat je zelf je website kunt onderhouden. Het CMS is erop gericht om het een beheerder makkelijk te maken de website van nieuwe content te voorzien. Daarnaast is de grafische interface in staat om met een paar kliks updates uit te voeren, meestal om de veiligheid te verbeteren.

Code

Wat zo'n CMS eigenlijk doet is via een grafische interface code produceren. Bijvoorbeeld: Jij typt een stukje tekst in een WYSIWYG-editor, drukt op opslaan of publiceren en het CMS zet jouw tekst en opmaak om naar HTML-code om de tekst op je website weer te geven. Dit gedeelte gaat vaak probleemloos. De problemen duiken vaak op wanneer je afbeeldingen in je tekst probeert te verwerken, bepaalde elementen met elkaar wilt koppelen of het uiterlijk van je website wilt aanpassen. Er zijn voor elk CMS plugins te koop of gratis verkrijgbaar om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen. Echter blijf je altijd beperkt door het systeem, je hebt niet de volledige controle omdat er veel voor je gedaan wordt. En wil je toch echt die indeling, of dat contactformulier zo opgemaakt, dan moet je alsnog een developer inhuren om het voor elkaar te krijgen. Precies om die reden is Website as a Service een uitkomst, je hebt namelijk altijd een developer binnen bereik die alles voor je kan regelen. Die developer duikt namelijk direct in de code van je website en heeft dus volledig controle over wat je website doet en weergeeft.

Kosten

Wie even bij zichzelf nagaat hoeveel tijd je kwijt bent aan het zelf onderhouden van je website leert al snel dat Website as a Service een kostenbesparende oplossing is om online te blijven. ZZP'ers en kleine ondernemers zijn al gauw een 8-urige werkdag per maand kwijt aan het onderhouden van de website. De ervaring leert dat een zelf onderhouden website vooral tijd vreet wanneer het systeem niet in één keer doet wat je voor ogen hebt. Wat gebeurt er dan? Je bent een uur aan het klooien en besluit het dan maar zo te laten, of haalt alles weg en laat het er maar bij zitten. In beide gevallen is het gevolg dat je met een website blijft zitten waar niet op staat wat je erop wilt hebben, een website die er niet zo uitziet als jij graag wilt, of een website die niet doet wat jij wilt. Wat het ook is, het is frustrerend en teleurstellend. Je bent de tijd die je erin stak, of die een personeelslid erin stak, kwijt en hebt er niets voor terug gekregen. Een snelle rekensom leert dat Website as a Service relatief voordelig is. Voor de meeste websites heb je al je kosten met €99,- per maand afgedekt. Kun je dan nog verantwoorden dat jij of je personeel een volledige werkdag ermee bezig is zonder het gewenste resultaat te behalen? Ik denk het niet.