Webservicedienst Logo beeldmerk
Websites met Waarde

QR Code maken

QR codes, ken je ze nog? Die zwarte vierkante blokjes op een witte ondergrond die je scant met de camera van je smartphone. Je kunt zelf een QR code maken en voor verschillende doeleinden gebruiken.

Wat is een QR code?

QR staat voor Quick Response. Het is dus een code om een snelle reactie te realiseren. Moderne smartphones hebben een QR code lezer altijd actief, je hoeft alleen de camera te openen en de code voor de lens te houden. De telefoon herkent dan direct dat het een QR code betreft en zal vragen of je de link wilt volgen.

Zodra de camera de code ontcijferd, dat gaat lekker snel, kun je de achterliggende link openen.

Alles wat een hyperlink heeft, kun je in een QR code programmeren, om de code herkenbaar te maken kun je bijvoorbeeld een logo erin verwerken.

Op onze contactpagina vind je een QR-code gelinkt aan WhatsApp, ter verduidelijking is er een WhatsApp icoon in het midden van het vierkant te zien, zo weet iedereen direct dat het om WhatsApp gaat. Wie de QR code scant wordt dan ook doorgeleidt naar de chat applicatie en kan ons direct een bericht sturen.

Waar kun je een QR code voor inzetten?

Zoals gezegd kun je voor alles wat een hyperlink heeft een QR code maken, de meest gebruikte toepassingen zijn:

 • Websites
 • E-mail
 • Inschrijfformulieren
 • Telefoonnummers
 • WhatsApp
 • Google Maps
 • Messenger
 • Social Media profielen
 • Vcards (digitale visitekaartjes)

Video

Een praktisch voorbeeld van een QR code is plaatsing op een visitekaartje, wie een exemplaar heeft scant de code met een smartphone camera en komt dan bijvoorbeeld op een contactpagina van een website uit.

Hoe kun je een QR code maken?

Een QR code maken kun je zelf het makkelijkst doen met een online tool, je voert de gewenste url in en de tool zet deze om naar een werkende QR code die je direct zelf kunt testen. Een QR code kun je ook maken voor een e-mail adres of een telefoonnummer. De smartphone herkent het type link en handelt de verwerking vervolgens af. Als je QR code linkt naar een e-mail adres opent je telefoon de e-mail app en wanneer het een telefoonnummer betreft zal je smartphone de vraag stellen of je het betreffende nummer wilt bellen.

Apps als WhatsApp en Facebook Messenger zullen ook automatisch geopend worden als je ze hebt geïnstalleerd. Als dat niet het geval is wordt getracht de link te openen via een webbrowser.

QR Code maken voor een web applicatie

Web applicaties zoals Zoom, Jitsi en bijvoorbeeld browser games functioneren ook allemaal met behulp van unieke url's. Dat betekent dat je dus ook bijvoorbeeld mensen rechtstreeks kunt toevoegen aan een Zoom meeting als ze jouw QR code scannen.

Slim toepassen

Hoe kun je nou meer uit zo'n QR code halen? Een aantal in het verleden toegepaste technieken:

 • Een modewinkel hangt aan elk artikel een kaartje met een QR code die je als klant op die manier direct kunt bestellen.
 • Op een visitekaartje is een QR code afgedrukt die leidt naar een webpagina met contactgegevens.
 • Een QR code op een visitekaartje leidt naar een Vcard, de scanner kan direct een nieuw contact in zijn smartphone opslaan.
 • Een festivalposter, met een QR code die leidt naar de ticketverkoop, even scannen en je bestelt snel en makkelijk je tickets.

Waarde van je website verhogen?

ramon@webservicedienst.nl
"Dankzij Ramon Horst en Webservicedienst.nl B.V. kon ik heel makkelijk overstappen alles tot in de puntjes goed geregeld. 

En hij heeft zelfs nog even gekeken of hij er nog iets meer snelheid uit mijn site kon krijgen. Dit had hij niet hoeven doen maar ik ben echt wel blij met deze goede service.
"

--Richard Vergunst
Brykins Marketing

Meer van 

textmark-webservicedienst-logo
Algemene VoorwaardenPrivacybeleid
Webservicedienst.nl Logo PNG
Home
sluiten
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram